Po, 12. 10. 2020

UFO life: film o neobyčejném výstupu Máry a Háčka

Dvě výrazné outdoorové firmy, Hudy sport a Hanibal se spojily, aby produkovaly dokument, který popisuje úspěšný projekt Marka Holečka a Zdeňka Háka. Tím nebylo nic menšího, než prvovýstup severozápadní stěnou na sedmitisícovku Chamlang v Nepálu, která byla několik desítek let pokoušena horolezci z celého světa. V tomto dokumentu se k prvovýstupu vyjadřují i dva světově známí horolezci – Reinhold Messner a Doug Scott. 

Film se odehrává střídavě mezi přípravami, výstupem a členy rodiny, kteří na ně doma čekají. Mára má malou dceru, Háček těhotnou partnerku. Napětí se ještě zvyšuje v momentě, kdy umírá Márův otec. Po těžkém rozhodování Mára s Háčkem přesto zamíří na Chamlang v naději, že se vrátí včas.

Duo stoupá alpským stylem, lehce a rychle, bez kyslíku. Nesou jen malý bivakovací stan, jedno 80m 7mm lano, šest šroubů do ledu, pět skob, tři plynové kartuše a dostatek jídla na pět dní. Po náročném výkonu se jim podařilo dosáhnout vrcholu (7319 m). Svou novou linii pokřtili UFO – na počest výstupu Scotta s Messnerem v roce 1981, během kterého zahlédli neidentifikovatelný létající objekt. 

Mára svého otce bohužel již vidět nestihl, mohl pouze rozptýlit jeho popel. 

Messner nazývá jejich úspěch uměleckým dílem. ...skutečné umění vyžaduje oběť…