Čt, 21. 01. 2021

Aktuálně o koronavirové krizi v Rakousku

Turistické cesty do Rakouska budou možné nejdříve od začátku března. Do té doby zůstanou zavřené všechna ubytovací zařízení a restaurace.

 

To nejdůležitější v kostce

Rakousko nadále přijímá důsledná opatření, aby byl počet nakažených koronavirem snížen na minimum. Aktuální lockdown je momentálně prodloužen do 7. února.

Turistické cestování do Rakouska bude možné nejdříve začátkem března 2021. Informace o platných opatřeních podrobně:

V Rakousku platí následující předpisy:

  • Stravovací zařízení jsou zavřená, je možné pouze vyzvednutí a doručení.
  • Ubytovací zařízení zůstávají pro turistické účely zavřená. Ubytování pro profesní účely jsou stále možná.
  • Volnočasová a kulturní zařízení jako bazény, muzea, divadla a kina zůstávají nadále zavřená.
  • Akce jako koncerty, divadelní představení, výstavy, mše atd. nejsou možné.
  • Obchody a služby zahrnující blízký kontakt jsou zavřené, s výjimkou obchodů s potravinami, lékáren apod. Zboží si je možné objednat online a vyzvednout („Click & Collect“).
  • Zákaz vycházení platí celodenně. Výjimky jsou: práce, uspokojování základních potřeb, sport a pomoc druhým lidem.
  • Lanovky a lyžařská střediska mohou otevřít.
  • Lyžování je tedy opět možné. S ohledem na omezení (ubytování a restaurace zůstavají zavřené) ale de facto pouze pro rezidenty nebo v rámci jednodenních výletů ve vnitrozemí.


Od 8. února bude platit:

  • Obchody a služby zahrnující blízký kontakt budou moci otevřít.
  • Muzea budou moci otevřít (nutné je nosit respirátor FFP2).


Ostatní kulturní zařízení, stejně jako restaurace a hotely, zůstanou zavřené až do konce února. V polovině února bude vyhodnoceno, zda je bude možné otevřít začátkem března. Pro toto rozhodnutí bude směrodatná 7denní incidence pod 50 případů.

  • K návštěvě akcí, ubytování atd. by mělo být nutné předložit negativní test na Covid-19.


Od 25. ledna bude nutné ve veřejné dopravě a v obchodech nosit respirátor typu FFP2.


VSTUP DO RAKOUSKA: Vzhledem k těmto opatřením není v Rakousku v současnosti de facto možný žádný turismus. Vstup do Rakouska bez omezení (při vstupu z nich není nutná karanténa ani PCR test) je povolen pouze z těch zemí EU, které nejsou na seznamu rizikových zemí. Česká republika zatím patří do rizikových zemí. Od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna 2021 zavádí Rakousko kontroly na hranicích s ČR. Postupně dojde k uzavření některých hraničních přechodů. Pravidla cestování zůstávají nezměněna: každý, kdo přicestuje do Rakouska z České republiky, se bude muset uchýlit do desetidenní karantény. Po pěti dnech bude možné karanténu opustit, pokud dotyčný bude mít negativní test na koronavirus.

Mezi Českou republikou a Rakouskem je momentálně otevřeno 17 hraničních přechodů: Drasenhofen – Mikulov, Fratres - Slavonice, Gmünd - České Velenice, Gmünd-Böhmzeil - Ceske Velenice, Gmünd-Nagelberg - Halámky, Grametten - Nová Bystřice, Hohenau - Břeclav, Kleinhaugsdorf - Hatĕ, Laa/Thaya - Hevlín, Oberthürnau - Vratĕnín, Reintal - Poštorná, Retz - Satov, Retz – Znojmo, Schöneben - Zadní Zvonková, Summerau – Horni Dvoriste, Weigetschlag – Studánky, Wullowitz – Dolní Dvořište.

Od 15. ledna 2021 se musíte před vstupem do Rakouska předem zaregistrovat („Pre-Travel-Clearance“). Potvrzení o registraci musí být u kontroly předloženo elektronicky nebo vytištěné. Elektronický registrační formulář na PTC naleznete zde: německy a anglicky

Registrační formulář na PTC ve formátu pdf naleznete zde: Download: Pre-Travel-Clearance (něměcky, anglicky). Výjimky platí pro nepředvídatelné a naléhavé důvody, při cestování ze závažných rodinných důvodů, pro tranzitní pasažéry, dopravu „pendlerů“ a jiné. Registrovaná data budou smazána po 28 dnech od zadání. Formulář a více informací o něm naleznete také na stránkách Rakouského digitálního úřadu, dále se můžete informovat na stránkách Rakouského velvyslanectví v Praze.

Zde najdete podrobné informace o vstupu do Rakouska.

PŘÍJEZD Z RAKOUSKA: Rakousko není na seznamu zemí s nízkým rizikem (zde), proto pro vstup do ČR z Rakouska platí od 9. 11. následující nařízení: zde

Co se cest z Německa týče, v současné době platí cestovní restrikce pro všechny rakouské spolkové země. Výjimkou je Kleinwalsertal ve Vorarlbersku a obec Jungholz v Tyrolsku. Více informací naleznete na stránkách Spolkového ministerstva zahraničí.
Pro hosty ze Švýcarska jsou považovány za rizikové regiony spolkové země Salcburksko a Horní Rakousko. Zde najdete více informací od Spolkového ministerstva zahraničí BAG.

 

Více informací najdete na https://www.austria.info/ 

Zdroj: austria.info (Rakouská národní turistická centrála)
Foto: Austrian National Tourist Office / Robert Maybach